Mi az a matcha tea?
A matcha egy finomra őrölt por, ami speciálisan termesztett és feldolgozott zöld tea levelekből készül, ennek köszönhetően a tealevélben található összes tápanyagot tartalmazza.
A matcha teát a japánok csodaszereként is méltán emlegetik, hiszen rendszeres fogyasztása meggátolja az öregedést, valamint méregteleníti a szervezetet is.
A többi teával ellentétben kiváló íze van, de persze ehhez fontos, hogy minőségi terméket vásároljunk meg. A matcha tea zamatos ízének köszönhetően fogyasztója nem érzi úgy, hogy gyógyszert fogyasztana, így ez egy kellemes és megfizethető változata az immunrendszerünk megőrzésének. Azonban itt fontos megemlíteni, hogy fogyasztása mértékkel javasolt, hiszen több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos teák.
A matcha tea tápanyag értékei
A matcha tea méltán érdemli ki a superfood elnevezést, hiszen ahogy látható rendkívül kedvező összetevőkkel járul hozzá az egészségünkhöz.
Fehérje |
A-vitamin |
Vas |
C-vitamin |
L-teanin |
Ízletes matcha tea receptek
Legtöbben úgy ismerjük a matcha teát, mint egy népszerű tea, esetleg latte, de ennél sokkal változatosabb elkészítési módjai is vannak, hiszen akár édességek, reggelik alapanyagaként is szolgálhat. Ezáltal nem csak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatunk, hanem változatosan is étkezhetünk egy egészségesebb alternatívának köszönhetően.
Amennyiben már kezded unni, hogy a kedvenc superfoodod mindig ugyan úgy készíted el vagy kipróbálnál valami újat, akkor a következő receptek Neked szólnak.
- Matcha reggeliző tál
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 300 g natúr joghurt
- 1 evőkanál matcha tea por
- 2 teáskanál juharszirup
- 1 kivi szeletelve
- 1 őszibarack szeletelve
- 100 g áfonya
- 20 g kókuszreszelék pirítva
Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a matchával és a juharsziruppal, majd két tálba osztjuk. A tetejére helyezzük a kivit, az őszibarackot és az áfonyát. Tálalás előtt pedig megszórjuk kókuszreszelékkel.
Ízlés szerint más gyümölcsökkel is elkészíthető a matcha reggeliző tál.
- Matcha palacsinta
Hozzávalók:
- 1 ½ csésze zabliszt
- 1 ½ evőkanál matcha por
- 3 ½ teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 ¼ csésze zab- vagy szójatej
- 1 tojás
- 3 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés:
- Tegyük egy turmixgépbe a zablisztet, a matcha port, a sütőport, a sót és a nádcukrot. Turmixoljuk őket össze.
- Adjuk hozzá a tejet, a tojást és az olvasztott vajat, majd ismét turmixoljuk össze, amíg össze nem áll a massza.
- Forró serpenyőt enyhén kenjük meg vajjal, majd ¼ mérőpohárnyi masszát kanalazzunk bele.
- Mielőtt megfordítanánk hagyjuk, hogy a palacsinták felbuborékosodjanak a tetején. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ízlés szerint tálaljuk eperrel, joghurttal vagy juharsziruppal.
- Sütés nélküli matcha protein szeletek
Hozzávalók:
- A bárokhoz
- 1 ¾ zabliszt
- ½ csésze vaníliás fehérje por
- 2 evőkanál matcha zöld tea por
- ¼ evőkanál só
- 1/3 csésze juharszirup
- ½ csésze mandulavaj
- ¼ csésze mandulatej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- A csokoládé öntethez
- ½ csésze csokireszelék
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Béleljünk ki egy körülbelül 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral.
- Tegyük a zablisztet, a fehérjeport, a matchát és a sót egy nagy keverőtálba és keverjük össze.
- Adjuk hozzá a juharszirupot, a mandulavajat, a mandulatejet és a vaníliát. Addig keverjük, amíg egy masszát nem kapunk. Vizes kézzel nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe.
- Készítsünk csokibevonatot úgy, hogy csokoládédarabkákat, a kókuszolajat és a mandulavajat egy mikrohullámú sütőben használható tálba helyezzük. 20 másodperces időközönként, körülbelül 1 percig vagy amíg el nem olvad, minden alkalommal keverjük el. Öntsük a csokoládét a táblákra, és egy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk el.
- Fagyasszuk le legalább 2 órára mielőtt tálalnánk.